WORK AND TRAVEL SIK SORULANLAR

Programa kayıttan önce bilmeniz gerekenler:

J-1 vizesi nedir? J-1 Vizesi bir kültürel değişim vizesidir. ABD Hükümetince onaylanmış Work and Travel Programına katılanlar, bu vize ile ABD’de hem çalışıp hem de dolaşma hakkına sahip olurlar.

Arkadaşlarımla aynı yere gitme şansım var mı? Evet. Kayıt tarihiniz çok geç olmadığı sürece, arkadaşlarınızla grup halinde aynı yere gidebilirsiniz.

 

Sadece yabancı öğrencilerin olduğu yerlere gitme şansım var mı? Evet. Kayıt tarihiniz çok geç olmadığı sürece, sizden başka Türk öğrencinin olmadığı yerlere gitme şansınız bulunmaktadır.

YERO ofisinin olmadığı bir yerden katılmak istiyorum, İnternet’ten kayıt yaptırabilir ve işlemlerimi takip edebilir miyim? Evet. Internet’ten bütün işlemlerinizi gerçekleştirip, şehir dışına, sadece vize görüşmesi için çıkabilirsiniz.

Bir defadan fazla programa katılabilme hakkım var mı? Evet. Sayı ile ilgili herhangi bir sınırlama yoktur. Üniversite ya da yüksek lisans öğrencisi olduğunuz ve 27 yaşını geçmediğiniz taktirde programa istediğiniz kadar katılabilirsiniz.

Yabancı uyruklu öğrenciler programa katılabiliyor mu? Evet. Ancak yabancı uyruklu öğrencilerin vize işlemlerini kendi ülkelerinde yaptırmaları gerekebilir.

Hazırlık sınıfı öğrencileri programa katılabiliyor mu? Evet. Ancak vize görüşmesinde kendilerini İngilizce olarak ifade edebilmek, hazırlık öğrencileri için çok önemidir.

Genel not ortalaması kayıt için önemli mi? Evet. Vize alabilmeniz için genel not ortalamanızın en az 2 veya üzeri olması gerekir.

Ne kadar İngilizce bilmem gerekiyor? Kendinizi ifade edebilecek kadar İngilizce konuşmanız gerekmektedir.

Gidiş – dönüş tarihleri nasıl belirlenecek? Amerika’ya gidebileceğiniz ilk tarihi, kayıt esnasında YERO’ya bildirmeniz gerekmektedir. Bu tarihe göre size iş bulunmaktadır.

İş yerimle ilgili bilgiler ne zaman belli oluyor? Erken kayıtlarda iş, kayıt esnasında seçilmektedir. Şubat ayından sonraki kayıtlarda, iş yeri ile ilgili bilgiler bir ay içerisinde verilir.

Başvurular ne zaman başlıyor ve bitiyor? Work and travel kayıtları, her yıl Eylül ayında başlar ve Nisan ayı ortasına kadar devam eder fakat başvurunuzu erken yapmanız, işlemlerin zamanında gerçekleşmesi ve iş seçebilmeniz için önemlidir.

Amerika’da araba kullanabilir miyim? Evet. Türkiye’de sahip olduğunuz ehliyet, ABD’nin bazı eyaletlerinde geçerlidir. Bazılarında ise ehliyetinizi uluslararası ehliyete çevirmenizi istenebilir. Bu konuda YERO size gerekli bilgileri verecektir.

İşimi kendim bularak başvuru yapabilir miyim? Evet, böyle bir şansınız var. Siz işi bulduktan sonra, geri kalan prosedürde, YERO işlemlerinizi gerçekleştirecektir.

Vize işlemleri

Vize işlemleri için neler yapmam gerekiyor?
Öğrenci, vize için gerekli evrakları hazırlamalıdır. Vize evrakları ile ilgili güncel bilgiyi YERO’dan alabilirsiniz. Servis ücreti, pin numarası ve randevu alınması gibi işlemler, YERO tarafından yapılmaktadır.

SEVIS ücreti nedir?
SEVIS ücreti, Amerika Birleşik Devletleri’ne eğitim veya kültürel değişim vizesi ile giden her öğrencinin, ödemesi gereken ücrettir. SEVIS ücretini ödemeyen ve kayıtlarda görülmeyen öğrencilerin, vize başvuruları işleme alınmayacaktır.

Kaç aylık vize verilecek?
J-1 vizesi kalış sürenizi kapsamaktadır. Bu nedenle, kayıt olurken YERO’ya verdiğiniz gidiş – dönüş tarihleri için vize verilmektedir.

Erken kayıt

Avantajı nedir?
İndirimlerden yararlanma ve daha geniş bir yelpazede iş seçme olanağı gibi avantajları vardır.

Erken kayıt avantajından ne zamana kadar yararlanabilirim?
Aralık ayı sonuna kadar erken kayıt geçerlidir.

Erken kayıtta seçtiğim işi daha sonra değiştirme imkanım olabilir mi?
Eğer iş değiştirmek için çok geç kalınmamışsa, evet böyle bir imkan vardır.
Hazırlık aşaması

Uçak biletimi nasıl temin edeceğim?
YERO size bilet temin etmede yardımcı olacaktır.

Amerika’ya girişte yanımda ne olması gerekir?
İçinde vizenizin bulunduğu pasaportunuz, DS 2019 Belgesi, iş belgeniz ve servis ödendi makbuzunun olması yeterlidir.

Amerika’ya gitmeden işverenimle irtibata geçmeli miyim?
Evet, bu oldukça faydalı olur.

Amerika’ya varış

İş yerime nasıl gideceğim?

Gideceğiniz bölgede temsilcimiz varsa, havaalanında öğrenciler karşılanmaktadır. Bazı iş yerleri için de New York’ta uyum programı vardır. Bu programa katılacak öğrencilere bilgi verilecektir.
Temsilcimizin olmadığı bölgeler için, YERO size kapsamlı ulaşım bilgilerini vermektedir.

İlk ne yapmam gerekiyor?

İlk olarak Sosyal Güvenlik numarasına başvurmanız ve SEVIS kaydını yaptırmanız gerekmektedir. Bu konularla ilgili bilgi, gitmeden önce size verilecektir.

İş ya da konaklama ile ilgili sorun olursa ne yapmam gerekir?
YERO ile irtibata geçmelisiniz; YERO size gerekli desteği sağlayacaktır. Ayrıca temsilcimizin olduğu bölgelerde, bu kişilerden destek alabilirsiniz.

Türkiye ile nasıl iletişim kuracağım?
Gittiğiniz ilk gün, Türkiye ile iletişim kurmakta zorluk çekmemeniz için, YERO size Türkiye’de iken telefon kartı verecektir. Daha sonraki günlerde, ABD’de sizler de kolayca bu kartı temin edebileceksiniz.

İş yerimden ayrılmak istersem ne yapmam gerekiyor?
15 gün öncesinden işvereninize ve YERO’ya haber vermelisiniz. İş yerinizden kendi isteğinizle ayrılıyorsanız, YERO’nun size ikinci bir iş bulma servisi yoktur.

Türkiye’ye dönmem gerekirse ne yapmalıyım?
Öncelikle işvereninize ve YERO’ya bu durumla ilgili bilgi vermelisiniz. Uçak biletiniz YERO tarafından sağlanmışsa, YERO size tarih değişimi konusunda yardımcı olacaktır.

Amerika’da iken başka ülkelere ve Türkiye’ye giriş – çıkış yapabilir miyim?
Evet, bu mümkündür fakat 1 aydan fazla Amerika dışında kalırsanız, girişte problem yaşanabilmektedir.

 

Çalışma saatleri ve ek işler

Günde kaç saat çalışacağım?
Günde ortalama 8 saatten, haftada ortalama 40 saat çalışacaksınız. Bu durum gittiğiniz yerin koşullarına göre değişebilir.

Hangi günler çalışacağım?
İşvereninizin hazırlayacağı haftalık programa göre değişmektedir.

Haftada en fazla kaç saat çalışabilirim?
Bu gittiğiniz yere göre değişmektedir. Ancak sözleşme haricinde, haftalık saatin üzerinde çalışmazsınız.

Ek iş yapabilir miyim?
Evet. Amerika’da birçok işyeri öğrenci çalıştırmaktadır. Bu nedenle ikinci iş rahat bulunabilmektedir.

Hangi tarihe kadar çalışabilirim?
Yasal çalışma süreniz 1 Ekim’dir. Fakat çalışma hakkınız, vize bitiş tarihine kadardır. Bu nedenle ekim sonuna kadar çalışabiliyorsanız, bunu kayıt esnasında bildirmeniz gerekmektedir.
Sosyal güvenlik numarası

Sosyal güvenlik numarası nedir?
ABD’de yasal olarak çalışabilmek için sahip olmanız gereken karttır. Bu kart ayrıca ABD’de bulunduğunuz zaman zarfında, önemli bir kimlik işlevi de görmektedir.
Sağlık sigortası

Sağlık sigortası neleri kapsamaktadır?
Sağlık sigortanız, bir çok hastalığı ve kazayı kapsarken, bir takım hastalıkları ve kazaları kapsamamaktadır. Örneğin yüksek risk faktörü içeren aktiviteleri, mesela motosiklet-sürüş kazalarını karşılamamaktadır. Bununla beraber henüz kendi ülkenizdeyken baş göstermiş, örneğin diyabet veya depresyon gibi durumlar da sigorta kapsamına girmemektedir. Ayrıca bir kaza sonucu oluşmadıkça, göz ve diş ile ilgili problemler de sigorta kapsamı haricindedir.

Her yerde geçerli midir?
ABD’nin her yerinde geçerlidir.

Amerika’dan Dönünce

Aldığım ücretten ne kadar vergi kesilecek?
ABD’de genel olarak iki çeşit vergi vardır. Federal ve eyalet vergileri. Federal vergi, maaşınızın yüzde 10-15’i kadardır. Eyalet vergileri ise, yüzde 5-8 arası değişmektedir. Bu vergiler maaşınızdan otomatik olarak kesilmektedir.

Ödediğim vergileri nasıl ve ne zaman geri alabiliyorum ?
Vergi iadesi için başvurular, bir sonraki yılın Şubat ayına kadar yapılmaktadır ve ödemeler sizin elinize, Haziran-Temmuz aylarında geçmektedir.

 

Hemen Arayın
E-Posta Gönderin