Tokyo şehir rehberine hoş geldiniz. Bu rehberimizde Tokyo’da neler yapılır, nerelere gidilir, nereden ne yenir gibi başlıklara değineceğiz.
Tokyo Japonya’nın başkenti ve dünyanın en kalabalık metropolüdür. Ayrıca 23 merkezi şehir koğuşu ile şehir merkezinin batısındaki birçok şehir, kasaba ve köyden oluşan 47 vilayetten biridir. Izu ve Ogasawara Adaları da Tokyo’nun bir parçasıdır.
Yüzölçümü 600 km² ve nüfusu 37 milyon olan Tokyo megapol bir bölge ve dünyanın en büyük kentidir. Aynı zamanda son yapılan araştırmalara göre yaşamın en pahalı olduğu kenttir. Tokyo bankacılık ve sigortacılık şirketleri için oldukça önemli bir şehirdir. Tokyo Borsası da New York Borsası’ndan sonra sermaye büyüklüğü açısından dünyanın en büyük bir diğer borsasıdır. Tokyo’yu Türkiye’nin İstanbul’u gibi düşünebilirsiniz.
Şehir Künyesi
Anadil: Japonca
Yönetim Şekli: Üniter Parlamenter Anayasal Monarşi
Nüfus: 38.140.000
Para Birimi: Japon Yeni – ¥
Zaman Dilimi: UTC/GMT +9 saat
İklim: Ilıman İklim
Trafik Akışı: Sol
Priz Tipi: Type A
Acil Durum Numaraları: 110 – 119
Alan Kodu: +81
Din: Budizm, Hristiyanlık, Şintoizm
Konsolosluk Telefon Numarası: (+81-3) 6439-5700
Seyahat Bilgisi
Japonya ile Türkiye arasında 6 saat bulunmaktadır. Türkiye Japonya’dan 6 saat geridedir. İstanbul’dan Tokyo’ya uçakla yapılacak bir yolculuk 14 saat 30 dakika sürecektir. Tokyo’da Narita ve Haneda isimli 2 farklı havaalanı bulunur. Haneda Havalimanı merkezi bir konuma sahipken, Narita Havalimanı komşu eyalet Chiba’da yer alır. Her iki havaalanında da yolcuların kalkıştan önce veya varıştan sonra bilgi edinmeleri için çeşitli yerlerde ücretsiz İnternet Terminalleri mevcuttur.
Havaalanından Şehir Merkezine Ulaşım
Narita Havaalanı’nda her terminalde bulunan trenlerle merkeze gidebilirsiniz. Trenin ücreti 3600 Yen’dir (33 USD) . Haneda Havaalanı’ndan merkeze ulaşmak içinse metro veya Skytree Shuttle’ı kullanabilirsiniz. Shuttle’ın ücreti 920 Yen’dir. (8 USD)
Havaalanı ve şehir içindeki ulaşım için Japan Rail Pass’ten (JR PASS) almanızda fayda var. JR Pass,
Japonya genelinde Japan Rail tarafından işletilen tüm tren hatlarında ve şehirlerarası giden,
Japonya’nın hızlı trenlerini kullanmanızı sağlayan bir pass’tir. 7-14-21 günlük gibi seçenekleri vardır.
JR Pass için detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. https://japanrailpass.net/en/
Metro- Otobüs
Tokyo’da toplu taşıma ağı çok gelişmiştir. Google Maps yardımıyla gideceğiniz durakları rahatlıkla bulabilirsiniz. Metro ve otobüslerde Suica Card kullanılır. Bu kartı duraklardaki platformlardan edinebilirsiniz. https://www.jreast.co.jp/e/pass/suica.html Şehir metro hattını anlamanız içinse bu linkten faydalanabilirsiniz. https://www.tokyometro.jp/en/subwaymap/
Taksi
Tokyo’da taksi oldukça pahalıdır. Saat 22:00’den sonra gece tarifesi uygulanır. Yaklaşık 5 mil için 3034 Yen (28 USD) ödeme yaparsınız.
Konaklama
Tokyo’da konaklamalar oldukça pahalı olduğu gibi çok da küçüktür. Konaklama seçerken ilk dikkat edilmesi gereken metroya yakın bir konum seçilmesidir. Airbnb’den ev kiralayabilir, ya da https://www.booking.com/index.tr.html bütçenize göre otel konaklama seçebilirsiniz. Konaklama için önerebileceğim en mantıklı bölgeler; Ginza, Shinkuju, Shibuya/Harajuku, Asakusa, Roppongi, Marunouchi’dir. Japonya’da aylık ortalama ücreti 230, 695 Yen ile 350,023 Yen arası değişiyor.
Yemek Masrafları
Pek çok kez paylaştığımız gibi Japonya oldukça pahalı bir şehirdir. Burada klasik bir öğle yemeği ortalama 1125 Yen tutuyor. Damak tadına alışamayıp fast food tercih edecekler için bir BigMac menü fiyatı 762 Yen’dir. Evde yemek yapmak isteyip markete gittiğinizde neye ne kadar ödeyeceksiniz, bir göz atalım.
500 gr tavuk göğsü – 498 Yen – 4,58 $ – 30 TL
1 Litre süt- 236 Yen – 2,17 $ – 14 TL
12’li yumurta – 305 Yen – 2,80 $ – 18 TL
2 litre coca-cola – 217 Yen – 1,99 $ – 13 TL
1 Somun ekmek – 256 Yen – 2,35 $ – 15 TL
Eğitim
Tokyo’daki en iyi üniversiteleri aşağıda sizin için sıraladık.
- International College of Liberal Arts
- University of Tokyo
- Tohoku University
- Kyushu University
- Nagoya University
- Kyoto University
- Tokyo Institute of Technology
İş ve Çalışma
Tokyo’da çalışabilmeniz için temel seviyede Japonca konuşuyor olmanız gerekir. Çalışma izni alabilmeniz için bir dil okuluna kaydınız olması gerekiyor. Kısa dönem öğrenciler çalışma iznine sahip olamıyor. Yalnızca uzun dönem öğrenci vizesine sahip öğrenciler çalışabilirler. Japonya’da asgari ücret aylık 190.000 Yen olarak belirlenmiştir.
Ziyaret Edilmesi Gereken Yerler
Japonya’da kış ayları soğuk ve karlı geçer. Japonya’ya gitmek için en uygun zaman kiraz çiçeklerinin açtığı bahar aylarıdır. Aşağıda Tokyo’da görülmesi gereken yerleri sıraladık. İlgi alanınıza göre bir rota oluşturarak buraları mutlaka görmelisiniz.
- Sensoji Temple
- Meiji Jingu
- Hamarikyu Gardens
- Edo-Tokyo Open Air Architectural Museum
- Olympic Sites
- Tokyo Skytree
- Tokyo Tower
- Sumida River
- Ginza
- Odaiba
- Jiyugaoka
- Daikanyama
- Shinbashi
- Kichijoji
- Ueno Park
- Kaneiji Temple
- Shibuya Crossing
- Tokyo Ulusal Müzesi
- İmparatorluk Sarayı
- Tokyo Borsası
Tokyo’nun Komşu Şehirleri
Japonya’nın Tokyo’dan sonraki önemli şehirleri Kyoto, Osaka, Yokohama, ve Nagoya’dır. Tokyo –
Kyoto arası arabayla 5 saat 30 dakika, Tokyo – Osaka arası arabayla 6 saattir. Yokohama ise
Tokyo’nun 30 km güneyinde yer alır.
Yeme İçme
Uzak Doğu ve Japon mutfağı denildiğinde ilk akla gelen yemeklerin başında suşi geliyor. Çok sayıda suşi restoranı bulabilirsiniz. Japon mutfağının ana gıdası pilavdır. Pilav Japonya’da gohan olarak adlandırılır. Japon mutfağında yağ ve baharat kullanımı minimum seviyedir. Bu da Japon mutfağını diğer dünya mutfaklarından ayırır. Bir ada ülkesi olduğu için deniz mahsulleri Japon Mutfağı’nın en önemli ürünüdür.
Tokyo’da salaş bir yerde kişi başı akşam yemeği ücreti ortalama 3889 Yen’dir. Bir kahvenin fiyatı 414 Yen, bir bira 502 Yen’dir.
Yemek için gidebileceğiniz mekanları 3 başlıkta inceleyebiliriz. İlk gidebileceğiniz yer Kaiten Zushi isimli fiyatları uygun olan suşi sunan restoranlarıdır. İkincisi Izakaya isimli Japon tarzı tavernalardır. Tercih edebileceğiniz diğer mekanlar ise Kaiseki Ryori isimli uygun fiyatlı bir çorba ve 3 çeşit yemek
sunan yerlerdir.
Japon Mutfağı’nın öne çıkan yemeklerini sizin için sıraladık. Damak tadınıza uygun bir şekilde tercih yapabilirsiniz.
Ramen, noodle’ın Japon versiyonu olarak düşünebilirsiniz. Çorbaya benzer bir yemektir. Ramen’i andıran diğer yemekleri ise Soba ve Udon’dur. Bu yemekleri birbirinden ayıran şey kullanılan malzemeleridir.
Onigiri, Japon sandviçi olarak düşünebileceğiniz içinde ton balığı, somon ya da başka bir balık olan pirinç kaplı bir yiyecektir.
Gyoza, meşhur Japon mantısıdır. İç malzemesi çeşitlidir ve soya sosuyla yiyebilirsiniz.
Okonomiyoki, pankek ya da omlete benzetebileceğiniz iç malzemesini kendinizin hazırladığınız bir yiyecektir.
Takayoki, meşhur ahtapot topları. Seyyar satıcılarda bulabileceğiniz, atıştırmalık bir öğündür.
Yakitori, bizim damak tadımıza daha uygun tavuk şişin Japonya versiyonudur.
Kobo Beef, dünyanın en pahalı ve en lezzetli eti olarak bilinir. Kobe sığırı yalnızca Japonya’da yaşar. Bu nedenle başka bir yerde orijinal Kobo Beef bulamazsınız.
Japanese Cheesecake, Yumurta ve krem peynirinden yapılan yumuşacık bir tatlıdır.
Mochi, pirincin hamur haline getirilerek yapılan iç dolgulu ve çok yumuşak bir tatlıdır.
Japon Mutfağı dışında AVM’lerin yemek katında fast food yiyecekler bulmanız mümkün. Eğer Japon mutfağı size hitap etmiyorsa yemek için pek çok farklı alternatifiniz olduğunu unutmayın. Japonya’da yeme içme ile ilgili bilmeniz gereken en önemli şey, yemeği içerde yiyecekseniz oturmak için ekstra ücret ödemeniz gerektiğidir. Tokyo’da meyve ve sebze oldukça pahalıdır. Japon halkı meyve ve sebzeyi ev ziyaretlerine hediye olarak götürürler.
Japonya’da popüler olan bir diğer şey ise Bubble Tea’dir. Mutlaka denemenizi öneririz.
Alışveriş
Dünyanın en kalabalık metropollerinden biri olan Tokyo‘da sayısız alışveriş merkezi, pazar ve alışveriş bölgesi bulunmaktadır. Neler almak istediğinize göre Tokyo‘da nerede alışveriş yapacağınızı öğrenebilirsiniz.
Hazır giyim mağazaları ve AVM’lere gitmek istiyorsanız Shibuya veya Shinjuku‘yu tercih edebilirsiniz. Teknolojik veya animeyle ilgilinen kişiler için doğru adres Akihabara. Moda ile ilgilenenler sokak giyimi için Harajuku‘yu, lüks markalar için Ginza‘yı ziyaret edebilirler.
Japon kültürüne ait ürünler ve hediyelik eşyalar satın almak için, Tokyo’nun en gösterişli, en eski ve en kutsal tapınağı olan Senso-ji’nin bulunduğu Asakusa bölgesini ziyaret edebilirsiniz.
Gıda alışverişi yapabileceğiniz marketler 7-11, FamilyMart, 100 Yen Shop’lardır.
Festival ve Etkinlkler
- Setsubun Festivali (Fasulye Serpme Festivali)
- Hinamatsuri (Kız Çocukları Festivali)
- Kodomo no Hi (Çocuklar Günü)
- Tanabata Festivali (Yıldız Festivali)
- Bon festivali (Obon Festivali)
- Shichi-Go-San Festivali (7-5-3 Festivali)
Tokyo’daki Tatil Günler
- 1 Ocak – Yılbaşı Tatili
- Ocak ayının ikinci pazartesi günü – Yetişkinliğe Geçiş Günü
- 3-4 Şubat Setsubun Festivali
- 11 Şubat – Ulusal Kurtuluş Günü
- 3 Mart – Hinamatsuri (Kız Çocukları Festivali)
- 20 Mart – Bahar Ekinoks Günü
- 29 Nisan – Yeşil Çevre Günü
- 29 Nisan – 5 Mayıs – Altın Hafta
- 3 Mayıs – Anayasa Günü
- 5 Mayıs – Çocuklar Günü
- 7 Temmuz – Tanabata ( Yıldız Festivali)
- Eylül ayının 3. Pazartesi günü – Yaşlılara Saygı Günü
- 23 Eylül – Sonbahar Ekinoks Günü
- 3 Kasım – Kültür Günü
- 23 Kasım – Çalışanlara Şükran Günü
- 23 Aralık – İmparator’un Doğum Günü
Önemli Seyahat Notları
- Japonya Türk vatandaşlarına 90 güne kadar vizesiz seyahat hakkı vermiştir. 90 günden fazla planladığınız seyahatler için vizeye başvurmanız gerekir.
- Seyahat sırasında mutlaka yanınızda pasaport ve konaklama belgelerinizi götürmelisiniz
- Gümrük girişlerinde mutlaka Japonya’da yaşamanızı devam ettirecek yeterli bir bütçe belirtmeniz ve kalacağınız adres bilgisini vermeniz gerekir.
- Japonya priz sistemi Türkiye’den farklı olduğu için mutlaka gitmeden priz dönüştürücü almalısınız.