KANADA’YA GİDERKEN : MONTREAL

KANADA’YA GİDERKEN

MONTREAL

Montreal , aynı anda Fransızca ve İngilizce’yi kullanabileceğiniz eşşsiz bir şehirdir. Şehirde Fransızca çok daha yoğun kullanılmaktadır. 4,2 milyon nüfusuyla Quebec eyaletinin başkenti ve Kanada’nın en büyük ikinci şehridir. Anglo-Saxon ve Fransız kültürü ile harmanlanması dil eğitimi alırken öğrencilere harmanlanmış bir yaşam yerinin sonuna kadar keyif alınmasını sağlar

Yanınızda giderken alacağınız harçlığınızı mutlaka Türkiye’de Kanada doları olarak yanınızda götürün. Eğer ilk 4 haftalık konaklama ücretini ödemişseniz yanınızda 2000-3000 CAD size ilk etapta yeterli olacaktır.

Öncelikle Kanada’ya giderken yanınızda yanıcı hiçbir madde ve likit sıvı, şampuan parfüm gibi materyalleri almamanız gerekir. Her ne olursa olsun valizinizde hiç bir şekilde yiyecek bulunmamalı ve bulunmadığına dair size uçakta verilecek olan “Custom Declaretion Card” a yanınızda olan ve olmayan şeyleri deklare etmelisiniz.

Pasaport kontrolünden sonra valizinizi aldıktan sonra son olarak bagajınızı X-ray cihazına koyacaksınız ve görevli sizin doldurmuş olduğunuz Custom Declaretion Card’a göre size çeşitli sorular sorabilir. Açık ve net cevaplar verin ve görevliye yanıltıcı hareketlerden ve sözlerden kaçının. Aşağıda bahsetmiş olduğumuz “Custom Declaretion Card” ile ilgili görseli inceleyebilirsiniz.

HAVALİMANINDAN ŞEHRE TRANSFER

Gümrük noktasından çıktıktan sonra ulaşım için çeşitli alternatifiniz olacaktır. Taksi , uber , ve otobüs seçeneklerinden birini kullanabilirsiniz. Uber için Kanada’ya gelmeden telefonunuza aplikasyonunu indirebilir ve havalimanında iken ücretsiz wifi kullanarak ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Ücretler konusunda bazen uber bazen de taksi avantajlı olabiliyor. Havalimanında şehre en uygun gitme seçeneği taxi olacaktır ve ücreti 40 CAD’dir. Havalimanından yaklaşık şehir merkezine 25 dk sürmektedir. Spesifik bir lokasyona gitmek isterseniz taxi veya uber daha mantıklı olabilir.

 

Taksi ücretleri şehir merkezine sabit 40 CAD olacaktır. Şehir merkezinde kalacağınız yere göre fiyat değişmekle beraber 40-60 CAD olacaktır.Şehir merkezine giden otobüs bulunmakta ama seyahat süresi yaklaşık45-75 dk ‘dır.

SİM KART

Kanada’ya varınca en önemli konulardan biri de haberleşme olacaktır.Top Choice, Vodafone, Bell gibi Telekom şirketlerinden birini tercih edebilirsiniz. Aylık ödemesi ihtiyacınıza uygun olan bir plan seçtikten sonra telefonunuzu kullanmaya başlayabilirsiniz. Sim kart için 10 CAD ödemekle beraber. Aylık ihtiyacınıza göre bir paket kullanmaya başlayabilirsiniz yaklaşık 40 ila 70 CAD gibi bir aylık ücreti olacaktır.

BANKA HESABI VE TÜRKİYE’DEN HAVALE

Artık Kanada’da uzun zaman kalacağınız için bir banka hesabı açmak her zaman avantajlı olacaktır ve yanımızda getirmiş olduğumuz paranın güvenliği ve kullanım rahatlığı açısından da yapmamız gerekenler arasında olacaktır. Hangi bankada hesap açmam gerekir sorusunun cevabı ise çok yaygın şube ağları olduğu için Royal Bank of Canada (RBC), Bank of Nova Scotia (Scotiabank), Canadian Imperial Bank of Commerce (CIBC)gibi bankalardan biri tercih edilebilir. Pasaportunuz ve vize evrağınızla birlikte çok rahat hesap açabilirsiniz. Bankanın mobil aplikasyonunu indirdikten sonra kendi telefonunuzdan hesap hareketlerinizi takip edebilirsiniz.

Türkiyede kullanmış olduğunuz vadesiz TL hesap kartı ile Kanada’da para çekmeniz mümkün. Bunun için banka belli oranda sizden komisyon çekecektir. Aileniz size para gönderecekse Türkiye’deki hesabınıza TL yatırabilir ve siz Kanada’da dolar olarak çekebilirsiniz .Eğer Türkiye’ye para gönderecekseniz ortalama her gönderi başına 20 ila 30 CAD bir komisyon ödersiniz.

 

KONAKLAMA

Kanada’da paylaşımlı ev kültürü çok yaygın olduğu için öğrenciler çok rahat bir şekilde paylaşımlı evlerde oda bulabilir. Ortalama fiyatlar haftalık 150 ila 200 CAD arasında değişebilmektedir. Evin konumuna göre odanın büyüklüğüne göre fiyatlar değişebilmektedir. Şehir merkezine yakın evlerin kiraları daha yüksek olacaktır. Ancak bazı öğrenciler şehir merkezinde paylaşımlı oda tercihinde bulunabilir ve kirayı paylaşabilirler. Şehir merkezi ve merkeze yakın odaların haftalık kiraları ise 250 ila 400 CAD arası olabilir.

Diğer bir konu ise nasıl paylaşımlı ev bulabiliriz sorusunun cevabı ise Kanada’da çok yaygın kullanılan https://www.rentboard.ca/rentals/student-housing/

https://www.student.com/ca

https://rentals.ca/

https://www.kijiji.ca/

sitelerinden kendi tercihlerine göre bulabilmektedirler.

Aşağıda Kanada’da paylaşımlı odalara ait görsellere bakabilirsiniz.

ULAŞIM

Montreal şehri ulaşım bakımdan basit ve öğrenci bütçeleri için gayet uygundur.Şehrin ulaşımı Societte de transport de Montreal adlı devlet kuruluşu tarafından organize edilmektedir. Şehirde kullanabileceğiniz 3 seçenek bulunmaktadır yoğunlukla. Otobüs, metro ve paylaşımlı taksi diye özetleyebiliriz. Opus Card ile aylık 52 CAD ödeyerek sınırsız ulaşımı kullanabilirsiniz .

 

 

http://www.stm.info/en/info/advice/visitors adresinden ulaşım alternatiflerini daha detaylı şekilde incelebilirsiniz.

 

ARAÇ KULLANMAK VE EHLİYET GEÇERLİLİĞİ

Türk vatandaşları Kanada’ya geldiği zaman var olan Türk ehliyetiyle 3 ay araç kullanabilir. Bu süreden sonra ehliyetiniz varsa Kanada ehliyetini almanız gerekmektedir. Türk ehliyetiniz varsa sınava girmeden G2 ehliyeti için sürüş testine girmeniz gerekmektedir. Ehliyeti aldıktan sonra Kanada’nın diğer eyaletlerine göre değişmekle beraber ortalama 5 yıl kullanabilirsiniz.

Tüm ehliyet aşamalarında sürücü kursuna katılmak en doğru harekettir çünkü bir sürücü kursunda en az 20 saat sınıf içi ve 10 saat arabada ders alırsınız. Kanada’da ehliyet alma sürecinde gidilen birçok sürücü kursunun 4 günlük hızlandırılmış kursları da bulunmaktadır

Türk ehliyetiniz Kanada’da ehliyet almadan önce 3 ay süre ile geçerlidir. Kanada;  Almanya, İngiltere, Avustralya gibi birçok ülke vatandaşına direk olarak sınavsız ve test sürüşsüz ehliyet verebilmektedir. Maalesef ki bu ülkeler içerisinde Türkiye yoktur fakat şöyle bir avantajınız vardır, Ontario eyaletinde normalde önce G1 sonra G2 son olarak da G alınması gerekirken Türkiye’den ehliyetiniz varsa Ontario’da 2.derece ehliyet sınavını yani G2 sınıfını atlayıp direk olarak G sınıf yani Profesyonel Sürücü sınavına girebilirsiniz.

ARAÇ SATIN ALMAK VE KİRALAMAK

Kanada’da bulunduğunuz ilk 90 gün araç kiralayabilirsiniz Türk ehliyetiniz kullanabildiğiniz için. Bu süreden sonra hem araç kiralamak hem de araç satın alabilmek için size Kanada ehliyeti gerekecektir. Araç satın alabilmek için size öncelikle 3 şey gerekecektir. 1- Geçerli Kanada ehliyeti ,2-Geçerli sigorta,3- Registration (aracın kime ait olduğunu gösteren belge ). Araç kiralamak için minimum 12 aylık bir tecrübeye sahip olmanız beklenir ve yukarıda bahsetmiş olduğum 90 gün kuralını geçirmişseniz Kanada ehliyeti olmadan araç kiralayamazsınız. İlk bulunduğunuz 90 gün içerisinde kiralayabilirsiniz . Bunun için size kredi kartı gerekecektir. Uzun dönem kalmayı düşünüyorsanız Kanada ehliyetine başvurmanız daha uygun olacaktır.

SAĞLIK VE HASTANELER

Kanada’ya giriş için zorunlu sağlık sigortası yaptırmanız kesinlikle şarttır aksi takdirde ülkeye alınmayabilirsiniz. Öğrencimizin Türkiye’de ya da Kanada’ da sağlık sigortası yapabilir. Sigorta yaptırılırken kapsamının genişliğine dikkat edilmeli mümkünse Kanada’lı bir sağlık şirketinden yapılmalı. Ortalama ücreti süreye bağlı olmakla beraber 300 CAD ile 900 CAD arasında değişmektedir. Sağlık sigortanız varsa hastanelerden ücretsiz faydalanabilirsiniz ( göz,diş ve estetik haricinde ). Basit hastalıklar için hastanelere gitmek yerine özel kliniklere muayene için gidebilirsiniz. Bunun için ödeme yapmanız gerekecektir ama sonrasında bunu sigorta şirketinize faturalarla beraber gönderip belli bir kısmını geri alma şansınız olacaktır.

Kanada sağlık sistemi gelişmiş olmakla beraber ülkemize kıyasla ulaşılabilirliği daha kolay değildir. Uzun bekleme süresi her zaman göz önünde bulundurulmalıdır.

Kanada sağlık hizmetleri modern, yaygın ve son derece kaliteli bir hizmet çeşididir. Kanada’da sağlık hizmetlerinin tamamı devlet tarafından karşılanmadığı için masraflı olabilir. Bir öğrenci için ödenecek ücret çok yüksek olabilir.  Bu nedenle, sağlık sigortasının öneminin bir kere daha altını çizmek isteriz.

KANADA KÜLTÜRÜ VE YAŞAMI VE İNGİLİZCE

Kanada her zaman dünyanın en yaşanabilir yerlerinden biri olmuştur. Yüzölçümüne göre nüfus yoğunluğunun en az olduğu ve sosyal refahın ve huzurun yüksek şartlarda sağlandığı bir ülke ve aynı zamanda kıtadadır. Türkiye’de alışmış olduğunuz kültür ilk etapta alışma ve uyum konusunda zorlayabilir. İlk zamanlar çevrenizi ve insanları gözlemleyin. İnsanlar bankada, otobüs sırasında birbirine ve sırasına çok önem verecektir. Unutmayın ki dilini ve kültürüne yabancı olduğunuz bir yerde uzun süre kalacaksınız ve yaşadığınız yere ne kadar erken adapte olursanız dili ve kültürünü o kadar erken öğrenirsiniz. İnsanlara saygılı olmanız gerekir. Otobüse bindiğiniz zaman ya da yolda yürürken hiç tanımadığınız insanlar size selam verirken şaşırmayın . Bankada, markette, benzin istasyonunda ve neredeyse her yerde insanlar birbirine selam verip günlerini sorarlar. Buna alışmanız gerekli. Genel olarak insanları sohbet etmeyi ve kinayeli konuşmayı (pozitif olarak ) çok severler. İngilizceniz iyi olmadığından dolayı konuşmaktan çekinmeyin. Çünkü insanlar sizin buraya dil öğrenmeye geldiğinizi biliyorlar ve sizi anlamaya çalışacaklardır. Araba kullanırken ya da herhangi bir yerde polis ile karşılaşırsanız ona yardımcı olmaya çalışın. Eğer zor bir durumda olursanız polis size her şekilde yardımcı olmaya çalışacaktır. Unutmayın bu ülkede polis aynı zamanda savcının da görevini üstlenmekte. Asla yapmamanız gereken şeylerden biri de asla alkollü araç kullanmayın ve denemeyin. Yaptırımları çok ağır olacaktır ve sonucunda kendinizi mahkemede bulacaksınız .

DİL

Diğer karşılaşabileceğiniz bir şok ise Kanadalıların aksanları olacaktır. Aksan olarak Amerikan aksanına çok daha yakındır. Kanadalılar İngilizceyi kullanırken bazı kelimeleri kısaltarak kullanmayı tercih ediyorlar. Seviyeniz zamanla ilerledikçe kendi kullandıkları kısaltmaları ( slang language ) öğrenmeniz emin olun sizi daha iyi hissettirecektir.Nasıl olduğu hakkında bir fikriniz yoksa aşağıda birkaç örnekle açıklamaya çalışalım

ALIŞVERİŞ

Kanada’da alışveriş için birçok değişik alternatif vardır. Haftalık 60-80 CAD miktarı market alışverişi için yeterli olacaktır. Zincir marketlerin yanı sıra lokal küçük marketlerden ve pazarlardan da faydalanma şansınız olacaktır.

Hemen Arayın
E-Posta Gönderin