Amerikan vatandaşı olmadığı halde Amerika’da süresiz olarak oturma ve çalışma izni verilen kişiye ‘göçmen’ denir. ‘Daimi Oturma İzni’ (Permanent Resident Card) ya da genelde bilinen adıyla Green Card (Yeşil Kart), kişinin ‘göçmen’ statüsünü onaylayan resmi bir belgedir. Green Card / Yeşil Kart çekilişine katılıp kazandığınız takdirde ‘Daimi Oturma İzni’ ya da diğer adıyla ‘Green Card’ almaya hak kazanmış olursunuz.
Green Card yabancılara (Amerikan vatandaşı olmayanlara) Amerika Birleşik Devletleri’nde süresiz olarak (hayat boyu) oturma ve çalışma izni verir. Green Card, Türk vatandaşlığınızı devam ettirmekle birlikte, Amerikan vatandaşlık haklarının bir çoğuna sahip olmanızı sağlar. Bu kartın özelliği, gerek devlet dairesi gerek özel sektör olsun, istediğiniz yerde çalışma hakkı ve dilediğiniz kadar oturma izni vermesidir. Green Card sahibi olan herkes aynı zamanda kendi şirketini kurma hakkına sahiptir.
Kimler Başvurabilir?
Bu çekilişe başvurmak için herhangi bir yaş sınırı yoktur fakat en az lise mezunu olmak ve ya uzmanlık isteyen bir iş dalında iki senelik (kanıtlanabilir) iş deneyimi sahibi olmak şart koşulmuştur. Green Card çekilişine katılmak ya da çekiliş kazanıldığı takdirde kartı alabilmek için İngilizce bilmek GEREKMEMEKTEDİR.
Yeşil Kart çekilişine katılabilmek için en az lise veya dengi okul mezunu olmanız yeterlidir.
Yeşil Kart sahiplerinin eşleri ve 21 yaşını doldurmamış bekar çocukları da otomatik olarak, Yeşil Kart sahibi olurlar.
Evli kişiler kazanma şansını artırmak amacıyla ayrı ayrı da başvurabilirler.
Özetle; başvuru yaparak çekilişe katılabilmek için :
– En az Lise veya dengi okul mezunu olmak,
– Eğer lise veya dengi bir okul mezunu değilseniz son 5 yılın en az 2 yılında eğitim gerektiren bir meslekte çalışmış olmak ve bunu belgeleyebilmek gerekmektedir.
Eğer lise veya dengi okul mezunu iseniz iş tecrübesi aranmaz. İngilizce bilmeniz kesinlikle şart değildir. Çekilişe katılmak veya çekilişi kazanmak için mesleğinizin, yaşınızın, yüksek lisansın, üniversite mezunu olmanızın veya sertifikalarınızın hiç bir etkisi yoktur.
Amerika Birleşik Devletleri her yıl dünya çapında yaklaşık 55,000 adet Yeşil Kart (Green Card) dağıtmaktadır. Şanslılardan birisi de siz olun!
Başvuru Ne Zaman Yapılır ?
Çekiliş bilgisayar tarafından yapılır ve çekilişe katılan herkesin şansları eşittir. Her yıl Amerikan Hükümetinin ülkelere göre belirlediği kontenjanlar değişiklik göstermektedir. Ülke kontenjanlarına göre kazananlar, aynı ülkeden yapılan başvurular otomasyon sistemi üzerinden yapılan çekiliş sonucunda belirlenir. Burada önemli nokta, katılan herkesin kazanmak için eşit şansı olduğudur
Green Card Çeşitleri
Green Card / Yeşil Kart sahibi olabilmenin tek yolu bu çekilişe katılıp kazanmak değildir. İşe bağlı veya aileye bağlı olarak da Green Card edinmek için başvuru yapılabilir. Green Card almanın çekiliş dışındaki yolları ve göçmenlik ile ilgili ayrıntılı bilgileri şu şekildedir: İş ve Mesleğe Dayalı Green Card H1-B vizenize sponsor olan bir işveren tarafından kalıcı olarak işe alınabilirsiniz. Böyle bir durumda, H1-B vizesiyle çalışma süresi altı yılla kısıtlı olduğundan, işinizi sürdürmeniz için Green Card’a ihtiyacınız olacaktır. H1-B vizenize sponsor olan bir işveren tarafından kalıcı olarak işe alınabilirsiniz. Böyle bir durumda, H1-B vizesiyle çalışma süresi altı yıl ile kısıtlı olduğundan, işinizi sürdürmeniz için Green Card’a ihtiyacınız olacaktır.
1- İşveren, İş Kurumu’na (Department of Labor) çalışma ruhsatı (Labor Certification) başvurusunda bulunmalıdır. Çalışma ruhsatı başvurusu iki türlü yapılabilir:
• Normal çalışma ruhsatı (Regular Labor Certification): Daha uzun olmakla beraber daha güvenli bir yoldur. ETA 750A ve ETA 750B formlarını doldurup İş Kurumu’ndan gelecek talimatları beklemelisiniz. 1 ila 3 yıl sürer.
• İhtiyaçtan dolayı verilen çalışma ruhsatı (Reduction in Recruitment Labor Certification): Daha kısa fakat aynı zamanda daha riskli bir yoldur. İşveren, İş Kurumu’na, söz konusu mevki için sizi uygun bulduğunu bildirmek ve gazate, internet ilanları, meslek fuarları, vb. yoluyla o mevkiye uygun bir ABD vatandaşı bulamadığını kanıtlamak zorundadır. Bu süreç 3 ila 8 ay sürer. 2- Çalışma ruhsatınız onaylandıktan sonra işvereninizin başvuracağı kurum INS’tir. Bu başvuruda kullanılacak olan I-140 formunda eş ve çocuklar da belirtilmelidir. Bu başvuruların da normal tamamlanma süresi 3 ila 8 aydır. 3- I-140 formunuz onaylanınca statünüzün değiştirilmesi (Adjustment of Status) gerekmektedir. Bu işlem için yapacağınız başvurudan sonra çalışma izniniz (Work Authorization) 90 gün içinde çıkar.
ABD zaten bir göç devletidir. Her ırktan, her milletten insanların birleşerek oluşturduğu bir mozaiktir. Meksika, Çin ve Filipinler gibi belli bazı ülkelerden gelen göç oranı diğer ülkelere göre çok fazladır. Farklı memleketlerden gelen insanların nüfusdaki oranının bozulmasını önlemek amacıyla ABD, yasalar ile belli bölgelerden gelen göçleri kontrol altına almıştır.
ABD hükümeti 1990’ların başlarından beri “Diversity Visa Program” (Çeşitlilik Vize Programı”) adı altında her yıl yaklaşık 55,000 adet Green Card / Yeşil Kart dağıtmaktadır. Katılımcılar arasında yapılan seçim tamamen tesadüfidir. Hiçbir şekilde meslek, eğitim durumu, lisan, yaş, cinsiyet vs. gibi özellikler dikkate alınmaz.
Kazanma Olasılığı
En önemli şans artırımı birden çok senelik başvuru paketlerini seçmektir. 5 senelik başvuru yapmanız şansınızı 5 kat arttırır. Son yıllarda ülkeler için belirlenen sayılarda Green Card Türkiye’ye ayrılan sayının artıyor olması sevindirici bir etkendir. Ayrıca evli çiftler, ayrı ayrı başvuruda bulunarak birlikte kazanma olasılıklarını ikiye katlamış olurlar. Bu sene ABD, Türkiye’den yaklaşık 2,800 kişiyi göçmen olarak kabul etmeyi planlamaktadır. Türkiye’de Green Card kazanma olasılığı diğer birçok ülkeye göre çok daha yüksektir. Bu noktada doğru başvuru yapmanın önemi artmaktadır. Herhangi bir danışmanlık hizmeti almadan başvuru yapan katılımcıların %35’i, doğru şekilde transfer edemeyenlerle beraber %45’i gönderdikleri bilgilerde hatalar olduğu için diskalifiye ediliyor. Çok küçük bir hata olsa dahi bu kesinlikle diskalifiye sebebidir. Çekiliş yapısının elektronik olması nedeni ile başvuru sürecinde çok daha fazla kişinin hata yapması muhtemeldir. Bu nedenle tüm başvuracak kişilere başvurularını profesyonel danışmanlık hizmeti alarak yapmalarını tavsiye ediyoruz.
Vize İşlemleri
Dünyanın dört bir yanından yüzyıllar boyunca insanları kendine çekmeyi en iyi beceren uçsuz bucaksız topraklar… Hayaller ülkesi Amerika! 50 eyaletten oluşan ve çok geniş topraklar üzerine kurulmuş olan Amerika Birleşik Devletleri, 1776 yılında İngiltere’den ayrılarak 1789 yılında ilk anayasasını kabul etmiştir. Amerika Birleşik Devletleri dünyanın ilk modern demokrasisidir. 19. yüzyıl boyunca Kuzey Amerika kıtasında hızla büyüyen Amerika Birleşik Devletleri, ilk halini teşkil eden 13 eyalete (The 13 original states) birçok yeni eyalet eklemiş ve bugünkü halini almıştır. Kısa tarihindeki en buhranlı iki dönem 1861-65 yılları arasında gerçekleşen Kuzey-Güney Savaşı (Civil War) ve ekonomik çöküşün gerçekleştiği 1930’lu yıllardaki Büyük Bunalım (Great Depression) dönemidir. Birinci ve İkinci Dünya Savaşları’ndan ve 1991’de sona eren Soğuk Savaş’tan zaferle ayrılan A.B.D., 21. yüzyılda dünyanın “Süper Güç”ü olarak varlığını sürdürmektedir. Amerika Birleşik Devletlerinin nüfusu Mart 2001 verilerine göre 283 713 009 kişidir. Bugün itibariyle nüfusun yaklaşık 350 milyon olduğu tahmin edilmektedir. Etnik grupların dağılımı 1992 yılı verilerine göre şu şekildedir: %83.5 beyaz, %12.4 siyah, %3.3 sarı, %0.8 Amerikan yerlisi. Büyük bir çoğunluğun Hıristiyan olduğu Amerikan toplumunun %56’sı Protestan, %28’si Katolik, %2’si Yahudi ve %10’u dinsiz olduğunu belirtmiştir.
Çekilişi kazanmak otomatik olarak Green Card / Yeşil Kart almış olmak anlamına gelmemektedir. Çekilişte, toplam vize verilecek kişi sayısından daha fazla sayıda kişiye çekilişi kazandığına dair bilgi verilmektedir. Zira çekilişte kazanıp vize alamayan da bir miktar başvuru sahibi olmaktadır. Çekilişi kazandığına dair bilgi alan kişiler arasından sadece işlemlerini hatasız ve zamanında gerçekleştiren ve ABD tarafından vize verilmesinde sakınca görülmeyen kişiler Green Card sahibi olabilirler.
Rüyalar Ülkesi Amerika
Green Card / Yeşil Kart sahipleri aşağıdaki ayrıcalıklardan faydalanma hakkını kazanırlar:
– Amerika Birleşik Devletleri’nde süresiz olarak (hayat boyu) oturma ve çalışma izni almış olurlar,
– Türk vatandaşlıklarını kaybetmezler,
– Oy vermek haricinde Amerikan vatandaşlık haklarından birçoğuna sahip olurlar,
– Kartı aldıktan beş sene sonra isterlerse A.B.D. vatandaşlığı başvurusu yapabilirler,
– Gerek devlet dairesi, gerek özel sektör olsun, istedikleri yerde çalışma hakkı ve diledikleri kadar oturma izni kazanmış olurlar,
– Dilerlerse kendi işlerini kurabilirler,
– Amerikan devlet üniversiteleri Green Card / Yeşil Kart sahiplerine indirimli ücret uygular ve Green Card sahibi öğrencilerin Amerikan hükümetinden burs veya kredi alma şansı daha yüksektir.
Green Card / Yeşil Kart sahibi olabilmek için başvurular, sadece Amerikan Hükümeti resmi web sitesi üzerinden, ve genellikle her sene Ekim veya Kasım ayında yapılır. Başvuruların doğru zamanda yapılması ve tüm bilgilerin ve fotoğrafların doğru biçimde girilmesi çok önemlidir. Genellikle başvurular yaklaşık 30 gün kadar sürer. Belirlenen tarihlerin dışında veya eksik bilgi veya yanlış fotoğrafla yapılan başvurular sistem tarafından kabul edilmez ve adayın başvurusu tamamlanmamış olur. Başvurularını tüm katılanlar kendileri de yapabilir ancak form İngilizce olduğu için soruların doğru anlaşılmaması formun belirlenen sürede tamamlanamaması (zaman aşımı) veya fotoğrafın doğru biçimde yüklenememesi gibi sıkıntılardan ötürü güvendiğiniz kaynaklardan profesyonel destek almanızı önermekteyiz.
GREEN CARD Ne Sağlar?
Rüyalar ülkesi Amerika, yılda ortalama 50,000 – 55,000 kişiye Green Card / Yeşil Kart dağıtmaktadır. Uygun adaylar arasından yapılan başvurular sonucunda ABD Hükümetinin resmi otomasyon sistemi tarafından tamamen rastgele sistemle belirlenen kazananlar, her yıl değişen oranlarda belirlenen sayılara göre değişik ülkelerden seçilmektedir. Amerikan Göçmenlik Bürosu, bu çekilişi her yıl Amerika’ya az göç veren ülkelerden gelen insanların sayısını artırmak için düzenlemektedir. Amerika’ya her yıl dünyanın dört bir yanından binlerce göçmen gelmektedir. Bu çekilişe sadece hiç göç vermeyen ya da diğerlerine oranla daha az göç veren ülkelere sayılar anlamında daha çok şans verilmektedir. Türkiye de bu ülkelerden birisi olduğu için T.C. vatandaşları bu çekilişe katılabilirler. Çekiliş Amerikan Göçmen Bürosu tarafından düzenlenir ve çekilişin sonuçlarıyla ilgili bilgilendirme sadece kazananların adreslerine posta ile gönderilir. Yani her başvuru sahibine bir kargo veya e-mail gönderilmez. Dokümanlar sadece kazananlara ve sadece kargo (posta) yolu ile ulaşılır.
Bunlarla birlikte ABD Hükümetinin çekilişi kazananlar için sağlamadığı hizmetler şu şekildedir : – Amerikan Hükümeti Green Card / Yeşil Kart sahiplerine iş bulma garantisi vermez, (Amerika’daki İş bulma kurumları veya iş bulma işi yapan şirketlerden yardım alınabilir.) – Amerikan Hükümeti ev veya herhangi bir kalacak yer sağlamaz