DİL OKULLARI HAKKINDA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR VE SIKÇA SORULAN SORULAR

SORU: Acenteler komisyon aldığı için okula bireysel başvuru yaparsam daha uygun fiyata kayıt yaptırabilir miyim?

CEVAP: Acenteler okullara toplu olarak öğrenci gönderdikleri için okullar acentelere indirimli fiyatlar verirler. Öğrenci bireysel başvuru yaptığında genel liste fiyatı alacağı için hem daha pahalı fiyata kaydolmuş olur, hem de boşu boşuna kayıt işlemleri, vize işlemleri, uçak bileti arama, evrak gönderme ve teslim alma gibi işlemlerin tamamıyla kendi ilgilenmek mecburiyetinde kalır. Acenteler aracılığıyla başvurularda ise baştan sona tüm işlemlerle acente ilgilenirken, aynı zamanda da öğrencinin cebinden daha az para çıkmış olur.

 

SORU: Dil okuluna kaydolduğumda o ülkede yasal olarak çalışma iznim olacak mı?

CEVAP: Dil okulu öğrencilerine sadece 4 ülkede yasal çalışma izni verilir: Avustralya, Dubai, İrlanda ve Malta. Bu ülkelerde İngilizce eğitimi alırken bir yandan da yarı-zamanlı olarak çalışıp para kazanabilirsiniz.

 

SORU: Vize başvurusunda banka hesabımızda para göstermemiz gerekir mi?

CEVAP: Her ülkenin belirlediği asgari yaşam masrafları vardır ve öğrencinin en yakın dereceden akrabası, öğrenciye ‘sponsor’ olarak bu masrafları karşılayabileceğini teyit etmek üzere konsolosluğa kanıt sunmakla yükümlüdür. Çalışmakta olan ve yurt dışındaki masraflarını karşılamaya yetecek şekilde düzenli sabit geliri olan öğrenciler, kendilerini de sponsor olarak gösterebilirler.

 

SORU: Yurt dışında bir dil okuluna kaydolduğumda günümün tamamını okulda ders alarak mı geçireceğim?

CEVAP: Dil okullarında dersler sabah erken saatlerde başlar ve öğleden sonra biter. Bazı okullar öğleden sonra dersleri de sunmaktadır, ancak sonuç itibariyle bir günde alacağınız ders 4 – 5 saati geçmeyecektir. Derslerden arta kalan zamanlarda okullar çeşitli sosyal etkinlikler düzenlemektedir. Konserler, festivaller, şehir turları, doğal park ve müze gezileri, sinema geceleri, bu etkinliklerden sadece bazılarıdır.

 

SORU: Havalimanına indiğimde beni kim karşılayacak?

CEVAP: Öğrenciler dilerlerse kendilerini havalimanında karşılayarak konaklayacakları apartmanın önüne kadar götüren bir transfer hizmeti tercih edebilirler.

 

SORU: Malta vizesi onaylandıktan sonra, okul başlangıcından bir hafta önce ülkeye giriş yapabilir miyim?

CEVAP: Malta’da öğrenci vizeleri, dil okulunun başlangıç ve bitiş tarihlerine göre basılır. Dolayısıyla, yalnızca vizenizin başlangıç tarihinden itibaren ülkeye giriş yapabilirsiniz. Ülkeye bir hafta erken girmeniz mümkün olmayacaktır.

 

SORU: Dil okulu ücretinin tamamını kayıt yaptırdığım gün mü ödemem lazım?

CEVAP: Okuldaki rezervasyonunuzu yaptırabilmemiz için ilk aşamada yalnızca ön kayıt bedelini (300 – 500 $) ödemeniz yeterli olacaktır. Avustralya, Dubai ve İrlanda ülkeleri için geriye kalan ücretinizin tamamını vize işlemlerine başlamadan önce yatırmanız gerekmektedir, ancak diğer ülkelerde vizeniz onaylandıktan sonra 10 gün içerisinde tüm ücreti yatırmış olmalısınız.

 

SORU: Dil okullarının fiyatları aynı ve sabit midir?

CEVAP: Fiyatlar, gideceğiniz ülkeye, şehre, okula, zamana ve kurs sürenize göre değişiklik göstermektedir. 300 € civarında bir bedel ödeyerek en kısa süreli kurslara kayıt olabilirsiniz, ancak kurs süresi uzadıkça fiyatlar da yükselmektedir.

 

SORU: Yanında konakladığım aile benim beslenme tercihlerimi dikkate alacak mı?

CEVAP: Tüm beslenme tercihleriniz okullar tarafından dikkate alınmaktadır ve aileler size bu tercihleriniz ışığında yönlendirilmektedir. Evcil hayvan barındırmayan, sigara içilmeyen, veya yemeklerde domuz eti çıkmayan bir ev tercih etme şansına sahipsiniz.

 

SORU: Yurt dışında dil okuluna gidebilmek için öğrenci olmam şart mı?

CEVAP: Dil okuluna gidebilmek için öğrenci olmanız gerekmemektedir. Üniversite öğrencisi, üniversite mezunu, yüksek lisans öğrencisi, yüksek lisans mezunu veya çalışıyor olabilirsiniz. Dil okullarında yaş sınırlaması da bulunmamaktadır.

 

SORU: Yeşil pasaportum ile herhangi ülkede dilediğim kadar eğitim alabilir miyim?

CEVAP: Yeşil pasaport ile yalnızca Schengen ülkelerinde, en fazla 90 güne kadar dil eğitimi alabilirsiniz. 90 günden uzun süreli dil kursları için yeşil pasaportunuz olsa bile öğrenci vizesine başvurmanız gerekmektedir.

 

SORU: Döviz kurları sabit midir?

CEVAP: Döviz kurları sabit değildir ve iniş-çıkışlar söz konusu olmaktadır. Kayıt yaptırdığınız gün, Türk Lirası olarak gideceğiniz ülkenin para biriminin güncel kurundan, veya dilerseniz doğrudan o ülkenin para birimiyle, ön kayıt bedelini ödemeniz gerekmektedir.

 

SORU: Dil kursumun süresi, vize alma durumumu etkiler mi?

CEVAP: Yeşil pasaport ile Schengen ülkelerine 90 güne kadar olan kurslar için vizesiz girebilirsiniz, ancak yeşil pasaport olmadığı takdirde 2 hafta gibi çok kısa süreli bir dil kursuna kayıt olmak, vizeden ret alma riskini bir hayli artırmaktadır.

 

SORU: Aile yanında kalmak güvenilir midir?

CEVAP: Aileler, her konaklama sürecinin sonunda okullar ve acenteler tarafından düzenli olarak denetlendiği için, öğrencileri hijyen, huzur ve güven bakımından memnun etmek durumundadır. Aileden kaynaklı istenmeyen bir durum meydana geldiğinde okul, aileyle ilişiğini keser ve bir daha öğrenci yönlendirmemek üzere aileyi listesinden çıkarır.

 

SORU: Yabancı dil konusunda çok zayıf olmama rağmen yurt dışında dil okuluna gidebilir miyim?

CEVAP: Dil okullarında herhangi bir dil seviyesi şartı bulunmamaktadır, dil eğitimine düşük veya yüksek her seviyeden başlayabilirsiniz.

 

SORU: Aile yanı konaklamada kendime ait bir banyom olacak mı?

CEVAP: Evin içerisindeki banyolar ortak kullanım alanlarına dahildir ve evde yaşayan tüm bireyler tarafından ortak olarak kullanılır.

 

SORU: Vizem reddedilirse yatırmış olduğum tüm ücret yanacak mı?

CEVAP: Vize reddi almanız durumunda yalnızca en başta yatırmış olduğunuz ön kayıt bedeli okulda kalmaktadır, zira okulda sizin için yer ayırtılmıştır. Geriye kalan ücretler tarafınıza iade edilmektedir.

 

SORU: Banka hesabında para göstermek için bana kimler sponsor olabilir?

CEVAP: Tercihen her zaman en yakın dereceden akrabanızın sponsor olması gerekmektedir, ancak bazı özel durumlarda açıklamasıyla birlikte diğer akrabalar da kabul edilebilir.

 

SORU: Ücretini ödediğim sürece dilediğim her ülkeye, her dil okuluna gidebilir miyim?

CEVAP: Konsolosluklar başvuru sahibinin akademik geçmişi, profesyonel kariyeri, sponsorunun maddi durumu gibi pek çok faktöre dikkat ederek eleme gerçekleştirirler ve bu kıstaslar doğrultusunda yalnızca tutarlı, dürüst ve ülkeye uygun buldukları profillerin vizelerini onaylarlar. Dolayısıyla öğrencilerimize dürüst ve güvenilir danışmanlık hizmeti sunabilmek adına, öğrencilerimizi yalnızca vize alma ihtimalinin kuvvetli olduğu ülkelere yönlendirmekteyiz.

 

SORU: ABD veya Kanada vizem 5 yıllık basıldıktan sonra bu ülkelerde 5 yıl boyunca sorunsuz kalabilir miyim?

CEVAP: ABD ve Kanada’da yalnızca dil okuluna kayıtlı olduğunuz süre boyunca bulunabilirsiniz, vizenizin daha uzun süreli basılmış olması size orada kalma izni vermemektedir.

 

SORU: Başvurduğum anda vizemi alıp hemen yola çıkabilir miyim?

CEVAP: Konsoloslukların vize başvurusunu değerlendirmesi için gereken süre ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir. Genel olarak bu süre yaklaşık 10 iş günü olsa da, gecikmeler ve uzamalar sıklıkla söz konusu olabildiği için başvurunun daima bundan daha geç sonuçlanacağını hesaba katarak hareket etmek gerekir.

 

SORU: Dil okuluna kayıt olduğumda orada çalışacağım iş de acentem veya okulum tarafından mı ayarlanacak?

CEVAP: Yasal çalışma izni tanıyan ülkelerdeki dil okulu öğrencileri için iş bulma sorumluluğu kendilerine aittir. Bizler öğrencilerimize gerekli yönlendirmeleri yapmakta ve tavsiyelerimiz ile devamlı olarak destek vermekteyiz.

 

SORU: Yurt dışında gideceğim okul acentenize mi ait?

CEVAP: Okullar, acentelere ait değildir. Acenteler, kendilerine gelen öğrencileri yurt dışında anlaşmalı oldukları okullara yönlendirirler.

 

SORU: Dil okuluna kayıt yaptırırken oradaki konaklamamın tamamını buradayken almalı mıyım?

CEVAP: Öğrencilerimiz için en uygun ve mantıklı seçenek, dil okuluna en fazla 1 ay gibi kısa süreli bir konaklama ile birlikte kayıt yaptırmasıdır; zira dil okulları aracılığıyla bulunan konaklamalarda okul da komisyon alacağı için fiyatlar yükselmektedir. Öğrenci ülkeye vardığında ev arama telaşıyla uğraşmadan adaptasyon sürecini atlatabileceği bir konaklamaya sahip olduktan sonra, kendi imkanlarıyla araştırıp bulduğu daha uygun maliyetli bir konaklama seçeneğini, belki de yeni edindiği arkadaşlarla paylaşımlı olacak şekilde tercih edebilir. Eğer ev arama süreci tahmin edilenden daha uzun sürerse, bizler okul ile iletişime geçerek öğrencimizin mevcut konaklamasını dilediği kadar uzatma şansın sahibiz.

 

SORU: Yanında kalacağım aileyi seçebiliyor muyum?

CEVAP: Aile yanı konaklama seçenekleri okullar tarafından belirlenmektedir ve aileler iyice araştırılarak özenle seçilmiş, uzun yıllar boyunca okullara güven vermiş olan ailelerdir. Dolayısıyla aile seçiminde ırk, din gibi faktörlerin gözetilmesi mümkün değildir.

 

SORU: Yanında kalacağım ailenin sosyal anlamda bir parçası olacak mıyım?

CEVAP: Yanında kaldığınız aile ile yakınlığınız, tamamıyla sizin onlarla kurmuş olduğunuz iletişime ve bağa göre şekillenecektir. Güler yüzlü, enerjik, sıcakkanlı ve neşeli öğrenciler aileleriyle sık olarak çok iyi anlaşmakta ve ailenin bir parçası haline gelmektedir.

 

SORU: Aile yanı konaklamada mutfağı dilediğim zaman kullanabilir miyim?

CEVAP: Aile yanı konaklamada ‘sadece kahvaltı’, ‘yarım pansiyon’ (kahvaltı ve akşam yemeği) ve ‘tam pansiyon’ (kahvaltı, öğle ve akşam yemeği) şeklinde üç farklı beslenme türü arasından seçim yapılır ve normal koşullarda öğrencinin mutfağı kullanmasına müsaade edilmemektedir. Buna rağmen, aileleriyle çok yakın bir bağ kurmayı başaran öğrenciler elbette ailelerinin jestiyle mutfağı kullanma şansı yakalayabilmektedir.

 

SORU: Dil okuluna kayıt olursam vize almam kesinleşir mi?

CEVAP: Her ülkenin belirlediği birtakım kriterler vardır ve konsolosluklar bu kriterler doğrultusunda vize başvurularını değerlendirerek bir eleme ve seçme yaparlar. Bu yüzden YERO olarak öğrencilerimize yüksek vize riski taşıyan başvurular konusunda bilgilendirme ve uyarılar yapmaktayız.

 

SORU: Dil kursunu tamamladıktan sonra ülkede istediğim kadar kalabilir miyim?

CEVAP: Öğrenci vizeleri genelde dil eğitiminin son bulduğu tarihe kadar basılır ve eğitiminiz ve dolayısıyla vizeniz sonlandıktan sonra ülkenize dönmeniz gerekmektedir.

 

SORU: Dil okullarında devam zorunluluğu var mıdır?

CEVAP: Dil okullarında %80 oranında devam zorunluluğu bulunmaktadır. Devam zorunluluğunu ihlal ettiğiniz takdirde okul durumunuzu göçmenlik bürosuna bildirir ve vizenizin iptali, sınır dışı edilme gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz.

 

SORU: İngilizce öğrenmek için yalnızca İngiltere’ye mi gidebilirim?

CEVAP: İngilizce öğrenmek için İngilizcenin birinci dil olarak konuşulduğu ABD, Avustralya, Dubai, İngiltere, İrlanda, Kanada ve Malta ülkelerinde bulunan dil okullarına gidebilirsiniz.

 

SORU: Acenteler arasında fiyat farkı oluyor mu?

CEVAP: Okulların acentelere verdiği fiyatlar aynıdır. Adil satış politikası kapsamında hiçbir acente aynı okul için bir diğerinden daha düşük fiyat verememektedir. Acenteler arasında fiyat farkı söz konusu olamayacağı için YERO’nun 7/24 acil çağrı hattı, gidene kadar ücretsiz İngilizce pratik dersleri, uzman vize danışmanlığı gibi ayrıcalıklı hizmetler sunuyor olması, öğrenciler için tercih sebebi olmaktadır.

 

SORU: O ülkede yaşayan tanıdığım veya akrabam bana davet mektubu gönderirse vize alma şansım artar mı?

CEVAP: Gitmek istediğiniz ülkede bir akrabanız bulunuyorsa, bu durum konsolosluk nezdinde göçmenliğe yatkınlık olarak algılanacağı için vize başvurusunda bir dezavantaj oluşturmaktadır. Dolayısıyla, o ülkede bir tanıdığınız yokmuş gibi sıradan, olması gereken vize başvuru prosedürünü izlemek en doğrusu olacaktır.

 

Hemen Arayın
E-Posta Gönderin