AVUSTRALYA’YA GİDERKEN : MELBOURNE

AVUSTRALYA’YA GİDERKEN

MELBOURNE

Melbourne, Avustralya’nın en eski şehirlerinden biridir. Nüfusu,ekonomisi,canlılığı ve turistlerin en çok uğradığı şehirlerin en başında gelmektedir. Oceans Drive, Melborne’ün kesinlikle gidilmesi gereken yerlerdendir. Avustralya’nın en kozmopolit olan şehirlerinden biridir.

Yanınızda giderken alacağınız harçlığınızı mutlaka Türkiye’de Avustralya doları olarak yanınızda götürün. Eğer ilk 4 haftalık konaklama ücretini ödemişseniz yanınızda 2000-3000 AUD size ilk etapta yeterli olacaktır.

Öncelikle Avustralya’ya giderken yanınızda yanıcı hiçbir madde ve likit sıvı, şampuan parfüm gibi materyalleri almamanız gerekir. Her ne olursa olsun valizinizde hiçbir şekilde yiyecek bulunmamalı ve bulunmadığına dair size uçakta verilecek olan “passenger card” a yanınızda olan ve olmayan şeyleri deklare etmelisiniz.

Kurallara göre; yanınızda 25 adetten fazla sigara ile gümrüğe girmemelisiniz. Pasaport kontrolünden sonra valizinizi aldıktan sonra son olarak bagajınızı X-ray cihazına koyacaksınız ve görevli sizin doldurmuş olduğunuz Passenger Card’a göre size çeşitli sorular sorabilir. Açık ve net cevaplar verin ve görevliye yanıltıcı hareketlerden ve sözlerden kaçının. Aşağıda bahsetmiş olduğumuz “passenger card” ile ilgili görseli inceleyebilirsiniz.

HAVALİMANINDAN ŞEHRE TRANSFER

Gümrük noktasından çıktıktan sonra ulaşım için çeşitli alternatifiniz olacaktır. Taksi , uber , otobüs ve tramvay seçeneklerinden birini kullanabilirsiniz. Uber için Avustralya’ya gelmeden telefonunuza aplikasyonunu indirebilir ve havalimanında iken ücretsiz wifi kullanarak ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Ücretler konusunda bazen uber bazen de taksi avantajlı olabiliyor. Havalimanında şehre Skybus ile yaklaşık 25-30 dk sürebiliyor. Tek seferlik ücret 19,95 AUD. Taksi ile gitmek isterseniz yaklaşık 50 AUD. Spesifik bir lokasyona gitmek isterseniz taxi veya uber daha mantıklı olabilir. Aşağıdaki taxi fare calculator linkinden gitmek istediğiniz adrese yaklaşık taksi ücretini hesaplayabilirsiniz.

https://www.taxiairport.com.au/melbourne-taxi-fare-calculator/

 

SIM KART

Avustralya’ya varınca en önemli konulardan biri de haberleşme olacaktır. Vodafone,Telstra veya Lebara adlı Telekom şirketlerinden birini tercih edebilirsiniz. Aylık ödemesi ihtiyacınıza uygun olan bir plan seçtikten sonra telefonunuzu kullanmaya başlayabilirsiniz . Genelde aylık ücretler 25 ile70 AUD arası değişmektedir. Vodafone ile Lebara en çok tercih edilen GSM operatörlerindendir .

BANKA HESABI VE TÜRKİYE’DEN HAVALE

Artık Avustralya’da uzun zaman kalacağınız için bir banka hesabı açmak avantajlı olacaktır ve yanımızda getirmiş olduğumuz paranın güvenliği ve kullanım rahatlığı açısından da yapmamız gerekenler arasında olacaktır. Hangi bankada hesap açmam gerekir sorusunun cevabı ise çok yaygın şube ağları olduğu için NAB, WESTPAC ve SUNCORP gibi bankalardan biri tercih edilebilir. Pasaportunuz ve vize evrağınızla birlikte çok rahat hesap açabilirsiniz. Bankanın mobil aplikasyonunu indirdikten sonra kendi telefonunuzdan hesap hareketlerinizi takip edebilirsiniz.

Türkiye’de kullanmış olduğunuz vadesiz TL hesap kartı ile Avustralya’da para çekmeniz mümkün. Bunun için banka belli oranda sizden komisyon çekecektir. Aileniz size para gönderecekse Türkiye’deki hesabınıza TL yatırabilir ve siz Avustralya’da dolar olarak çekebilirsiniz .Eğer Türkiye’ye para gönderecekseniz ortalama her gönderi başına 20 ila 30 AUD bir komisyon ödersiniz.

KONAKLAMA

Avustralya’da paylaşımlı ev kültürü çok yaygın olduğu için öğrenciler çok rahat bir şekilde paylaşımlı evlerde oda bulabilir. Ortalama fiyatlar haftalık 130 ila 200 AUD arasında değişebilmektedir. Evin konumuna göre odanın büyüklüğüne göre fiyatlar değişebilmektedir. Şehir merkezine yakın evlerin kiraları daha yüksek olacaktır. Ancak bazı öğrenciler şehir merkezinde paylaşımlı oda tercihinde bulunabilir ve kirayı paylaşabilirler. Şehir merkezi ve merkeze yakın odaların haftalık kiraları ise 250 ila 400 AUD arası olabilir.

Diğer bir konu ise nasıl paylaşımlı ev bulabiliriz sorusunun cevabı ise Avustralya’da çok yaygın kullanılan “Gumtree ve flatmate “ sitelerinden kendi tercihlerine göre bulabilmektedirler.

https://flatmates.com.au/

https://www.gumtree.com.au/

Aşağıda paylaşımlı evlere ait resimleri inceleyebilirsiniz

ULAŞIM

Melbourne Avustralya’nın en eski yerleşim yerlerinden biri olduğu için ulaşım ağı çok rahat ve öğrencilere uygun bir imkan sunar.Melbourne’de ulaşım tren,tramvay ve public otobüslerle yapılmaktadır. Haftalık ulaşım için ortalama 50 AUD düşünülebilir. Dil okulundan öğrenci kimlik kartı aldıktan sonra MYKI adlı kartı 9 AUD’ye alınabilir ya da mobil aplikasyonu telefonunuza indirip aplikasyonu kart gibi kullanabilirsiniz.

 

 

 

Şehir 245 kilometreden oluşan dünyanın en büyük tramvay ağına sahiptir. Ayrıca şehir gezileri için bisiklet kiralama da 2010 ortalarından beri popüler olan bir seçenektir. Feribot seferleri Southbank ve Williamstown arasında gerçekleşmektedir. Aşağıdaki linkten daha detaylıca bakılabilir.

https://www.ptv.vic.gov.au/tickets/myki/mobile-myki/

MYKI card şehrin muhtelif yerlerinde bulunan özel makinalardan alınabilir.

ÇALIŞMA VE İŞ FIRSATLARI

Melbourne , yaklaşık 4,7 milyon nüfusu ile Avustralya’nın 2. Büyük şehridir. Bununla beraber iş imkanları da oldukça geniştir ve çalışma anlamında cazip bir yerdir. İlk etapta bulunacak işlerin hizmet sektöründe olacağı unutulmamalı. Avustralya’ya gelen öğrencilerin neredeyse % 95 ‘i çalışmaktadır. Avustralya’nın en büyük 2. Gelir kaynağı eğitim olduğu için çok ciddi bir öğrenci sirkülasyonu olmaktadır. Gelen öğrenciler kadar eğitimini tamamlayıp ülkesine dönen öğrencilerde vardır. Avustralya için eğitim çok ciddi bir istihdam kaynağı olduğundan dolayı öğrencilerin de bu ülkede yaratmış olduğu ciddi bir ekonomi vardır. Bundan dolayı diyebiliriz ki iş bulamamaktan korkmayın ve sadece kendinize ve gittiğiniz ülkeye güvenin . Birçok değişik iş alanlarında iş imkanları bulunmaktadır. Cash in hand (elden alınan para ) olarak çalıştığınızda alacağınız ücretlerin başlangıcını minimum 12 -13 AUD olabilir. Tabi ki bu ücretler ilerleyen süreçte artacaktır sizin deneyiminizle birlikte .

Banka hesabı açtıktan sonra yapılması gereken ilk önemli iş TFN ( Tax File Number ) almak olacaktır. TFN alındıktan sonra profesyonel bir CV hazırlanmalıdır. Bu konuda okullar CV hazırlama konusunda öğrencilerine yardımcı olabilmektedirler.

Avustralya’ya vardıktan sonra yapılması gereken önemli şeylerden biri ise RSA (responsible service of alcohol) sertifikası ve Barista sertifikası almaktır. RSA sertifikasının olması Brisbane’da büyük restoranlarda ve kafelerde çalışma kapısını açacaktır. RSA sertifikası online şekilde de alınabilir. RSA sertifikasının ücreti 60 AUD ile 180 AUD arasında değişmektedir.

https://rsaonlinenow.com.au/rsa-online.php?gclid=EAIaIQobChMI6freo7XC6AIVzLTtCh1ogQrlEAAYAiAAEgJurPD_BwE

https://www.coffeeschool.com.au/courses/accredited+barista+courses?near=fortitude%20valley/4006

Bazı dil okullarımız kendi bünyesinde de bu kursu vermektedirler.

Bunun yanı sıra iş bulabilmek için Avustralya’daki online başvuru sitelerinden de faydalanabilir. Avustralya’da en çok kullanılan job search ( iş arama ) siteleri şöyle listelenebilir.

https://www.seek.com.au/

https://www.careerone.com.au/

https://jobsearch.gov.au/

https://www.adzuna.com.au/

https://www.betterteam.com/gumtree

Bir başka iş arama yöntemi ise CV hazırlandıktan sonra birebir hizmet sektöründeki yerlere verilebilir (cafelere,restoranlara, takeaway usulü çalışılan yerlere). Hizmet sektöründeki yerler çoğunlukla işe alacakları kişiye training ( deneme ) yaptırırlar. Training süresi bittikten sonra iş teklifinde bulunurlar. Bazı yerler training kısmında ücret öder bazı yerler işe aldıktan sonra ücret öderler. Eğer training için bir teklif alırsanız size ödeme yapılmasından çok işi öğrenip kavramaya çalışın ve bu konuda esnek olun. Düşünün ki işveren size hem iş öğretip hem de ücret vermek istemeyebilir. Bu konuda sizlerin en azından ilk zamanlar biraz daha özverili olması gerekmektedir.

Önemli Not: En hızlı iş bulma imkânını iyi bir network ile sağlarsınız. Bundan dolayı sosyal olarak aktif olmanız size hem İngilizce öğrenmeniz konusunda hem de iyi iş bulma anlamında çok muazzam fayda sağlayacaktır. Her milletten arkadaşlarınız olsun.

ÇALIŞMA SAATLERİ VE ÜCRETLERİ

Yasal olarak iki haftada 40 saat çalışabilirsiniz. Bu demek oluyor ki bir hafta 30 saat diğer hafta 10 saat ya da haftalık 20 saat çalışabilirsiniz. Okulunuzun tatile girdiği zamanlarda veya break dönemlerinde herhangi bir saat sınırlaması yoktur. Bununla beraber öğrenciler elden para aldıkları yerlerde daha fazla çalışma imkânına sahipler. Ama sizlere önerimiz; asıl amacınızın dil öğrenmek olduğunu düşünürsek en azından dil seviyenizin iyi bir duruma gelmeden çok yoğun çalışmamanızdır. Okulda devamsızlık seviyenizin % 85 oranının altına düşmesi size vizenizin iptal edilmesi anlamında ciddi riskler taşıdığını her zaman göz önüne almanız gerekmektedir.

ARAÇ KULLANMAK VE EHLİYET GEÇERLİLİĞİ

Avustralya’da Türkiye’nin aksine trafik ters yönde akar. Türk öğrenciler Türk ehliyetleri ile Avustralya’da öğrenci oldukları süre boyunca araç kullanabilirler. Uber taksi de çalışmak isteyenler Avustralya ehliyeti almak zorundadırlar ve en erken bu ehliyetle uber yapabilmek için 1 yıl beklemek zorundadırlar. Eğer Avustralya ehliyetine başvursanız başvurduktan 3 ay sonra artık Türk ehliyetini kullanamazsınız.

Avustralya ehliyeti almak için öncelikle yazılı sınava girmeniz gerekecektir. Eğer İngilizceniz yeterli değilse yazılı sınava girerken görevlilere belirtirseniz size ücretsiz bir çevirmen ayarlayacaklardır. Yazılı sınavı geçtikten sonra araç kullanma sınavına randevu alıp gidebilirsiniz. Bunun için online olarak randevu aldığınız zaman 55 AUD sınav ücreti ödemelisiniz. Araç kullanma sınavına girmeden önce sizlere tavsiyemiz sınava girmeden 1 gün önce 2 saat özel ders almanız olacaktır. Özel dersin saatlik ücreti yaklaşık 80 AUD olacaktır. Araç kullanma sınavına girerken dilerseniz kendi aracınızla dilerseniz başka birinin aracıyla girebilirsiniz. Eğer Türkiye’de bir ehliyetiniz yoksa Avustralya ehliyetine başvurmalısınız. Sınavı geçtikten sonra size “Learner ( öğrenen ) “ etiketi verilecektir. Yanınızda normal ehliyeti olmayan biri olmadan araç kullanamazsınız ilk 1 yıl boyunca. 1 yıl sonra normal ehliyetinizle kullanabilirsiniz.

ARAÇ SATIN ALMAK VE KİRALAMAK

Avustralya’da araç satın almak gayet kolaydır. İlk etapta kullanabileceğiniz araç fiyatları 800 AUD ile 2500 AUD arası olabilir. Aracı satın aldığınız kişi size aracı sattığına dair bir form dolduracaktır. Aracın teknik olarak hiçbir sorunu olmadığına dair güvenlik sertifikası (roadworthy) mutlaka olmalıdır. Bu evraklarla beraber pasaportunuz , bank statement ( hesap dökümü ) ve öğrenci kartınızla NEW SOUTH WALES TRANSPORT ‘un herhangi bir merkezine gidip aracı kendi üzerinize alıp kullanabilirsiniz. https://www.rms.nsw.gov.au/

Satıcının gelmesine gerek yoktur, eğer size satış evrakını doldurup vermişse. Aracın registration ( trafik sigortası ve vergisi ) yılda iki defa ödenebilir. Yıllık ücretler ortalama 800 AUD olacaktır( her 6 ayda bir de ödeyebilirsiniz).Aracın sigortasını yaptırmanız her zaman sizin lehinize olacaktır. Yıllık sigorta ücreti ortalama 500 AUD ‘den başlar.

Araç Kiralamak ise gayet basittir. Şehirde birçok lokal ve uluslararası firma bulunmaktadır. Türk ehliyetinizle araç kiralayabilirsiniz. Banka hesabınızda belli bir miktar para bulunmalı ( yaklaşık 400 AUD ). Bu miktara bloke konulacaktır araç kiralama süresine göre. Araç kiraları ortalama bir araç için 45 AUD’den başlamaktadır. Hertz, Budget ve Enterprise gibi firmalar en çok tercih edilenlerdendir.

SAĞLIK VE HASTANELER

Bildiğiniz gibi vizeye başvurmadan önce okul tarafında sağlık sigortanız yapılmıştı. Genelde okullar BUPA adlı şirketi tercih etmektedirler. Okula oryantasyon için gittiğiniz ilk gün size BUPA’dan adınıza gelmiş olan bir zarf vereceklerdir. Bu zarfın içinde sigortanızın neleri kapsadığı ve ne şartlarda hastanelerden faydalanabileceğinizi açıklarlar.

Avustralya’da bulunduğunuz süre boyunca bu kart ve pasaportla ile birlikte hastanelerden faydalanabilirsiniz ( diş tedavisi, estetik ve göz muayenesi hariç ). Hastanelerde bekleme süresinin uzun olduğu unutulmamalı ve sağlık sistemi göreceli olarak Türkiye’ye göre biraz daha zayıflığı aklınızda olmalı. Acil bir durum söz konusu ise acilden hastaneye başvurabilirsiniz ve normal acil koşullarına tabi tutulursunuz. Normal şartlar altında, soğuk algınlığı ve basit yaralanmalar söz konusu ise özel doktordan da tedavi olabilirsiniz ve neredeyse şehrin her yanında özel doktora ulaşabilirsiniz ve aynı zamanda her alışveriş merkezinde küçük bir sağlık ocağı bulunmaktadır. Bu tür sağlık kuruluşlarında muayene olursanız ( 80 AUD ) sonrasında sigorta şirketinize bir form doldurarak ( claim report ) paranızın yarısını geri alabilirsiniz.

Özel sağlık sigortası yaptırma imkanınız varsa özel hastanelerden ücretsiz ve beklemeden faydalanma şansına sahip olabilirsiniz. Yıllık ücretler 2500 AUD’den başlamaktadır.

+ 18 PLUS CARD

Avustralya’ya vardıktan sonra yapılması gerek diğer bir önemli konu ise +18 card almaktır. Bu kartı almak size bazı devlet işlemlerinde extra puan sağlamasının yanı sıra pasaportunuzun yerine Avustralya’da kullanabileceğiniz bir resmi belge olacaktır. Bu kart başvurusu ile ilgili sorularınızı oklunuzun danışmasından alabilirsiniz.

AVUSTRALYA KÜLTÜRÜ VE YAŞAMI VE İNGİLİZCE

Avustralya her zaman dünyanın en yaşanabilir yerlerinden biri olmuştur. Yüzölçümüne göre nüfus yoğunluğunun en az olduğu ve sosyal refahın ve huzurun yüksek şartlarda sağlandığı bir ülke ve aynı zamanda kıtadır. Türkiye’de alışmış olduğunuz kültür ilk etapta alışma ve uyum konusunda zorlayabilir. İlk zamanlar çevrenizi ve insanları gözlemleyin. İnsanlar bankada, otobüs sırasında birbirine ve sırasına çok önem verecektir. Unutmayın ki dilini ve kültürüne yabancı olduğunuz bir yerde uzun süre kalacaksınız ve yaşadığınız yere ne kadar erken adapte olursanız dili ve kültürünü o kadar erken öğrenirsiniz. İnsanlara saygılı olmanız gerekir. Otobüse bindiğiniz zaman ya da yolda yürürken hiç tanımadığınız insanlar size selam verirken şaşırmayın . Bankada, markette, benzin istasyonunda ve neredeyse her yerde insanlar birbirine selam verip günlerini sorarlar. Buna alışmanız gerekli. Genel olarak insanları sohbet etmeyi ve kinayeli konuşmayı (pozitif olarak ) çok severler. İngilizcenizin iyi olmadığından dolayı konuşmaktan çekinmeyin. Çünkü insanlar sizin buraya dil öğrenmeye geldiğinizi biliyorlar ve sizi anlamaya çalışacaklardır. Araba kullanırken ya da herhangi bir yerde polis ile karşılaşırsanız ona yardımcı olmaya çalışın. Eğer zor bir durumda olursanız polis size her şekilde yardımcı olmaya çalışacaktır. Unutmayın bu ülkede polis aynı zamanda savcının da görevini üstlenmekte. Asla yapmamanız gereken şeylerden biri de asla alkollü araç kullanmayın ve denemeyin. Yaptırımları çok ağır olacaktır ve sonucunda kendinizi mahkemede bulacaksınız .

DİL

Diğer karşılaşabileceğiniz bir şok ise Avustralyalıların aksanları olacaktır. Aksan olarak İrlanda ve İngiliz aksanına çok daha yakındır. Avustralyalılar İngilizceyi kullanırken bazı kelimeleri kısaltarak kullanmayı tercih ediyorlar. Seviyeniz zamanla ilerledikçe kendi kullandıkları kısaltmaları ( slang language ) öğrenmeniz emin olun sizi daha iyi hissettirecektir.Nasıl olduğu hakkında bir fikriniz yoksa aşağıda birkaç örnekle açıklamaya çalışalım

Thank you > ta today afternoon > sarvo football> footy

Afternoon > arvo biscuit>biccy laptop>lappy

Aşağıdaki paylaşacağım linkten daha detaylı şekilde inceleyebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=yDb_WsAt_Z0

ALIŞVERİŞ

Avustralya’da alışverişi yapabileceğiniz birçok zincir süpermarket var. Bunlardan neredeyse Avustralya’nın her yerinde bulabileceğiniz Coles,Wollworths ,Aldi, Kmart gibi süpermarketlerin yanı sıra lokal marketler ve manavlar bulunur.

Bunun yanı sıra teknoloji ve kırtasiye gibi ihtiyaçlarınız için JB HI-FI OFFICEWORKS, DICK SMITH ,HARVEY NORMAN ve TARGET gibi mağazalardan faydalanabilirsiniz. Genel anlamda elektronik ürünler Avustralya’da fiyatları ülkemize nazaran çok uygundur.

 

Hemen Arayın
E-Posta Gönderin